LÆS LIDT OM OS

Quedens Gaard – Historien

Netop der, hvor by og hav mødes, hvor Ribe Å fra sit løb fra Vadehavet ind i landet går over til at blive Ribes havn, Skibbroen, ligger Café Quedens.

Siden 1200tallet har der været liv på stedet, og caféen har til huse i bygningen fra 1582, som købmand Johannes Harbo Quedens købte i 1834. Han overtog en eksisterende købmandsforretning.

Bygningskomplekset tilhører i dag Sydvestjyske Museer, og siden 1965 har der været først butik og siden en kombination af butik og café, hvor der fortsat er mulighed for at gøre en god handel.

Quedens Gaard

Om Quedens Gaard

Tæt ved frislusen Kongens Mølle i Storegade, købte købmand Johannes Harboe Quedens i 1834 en 1700-tals købmandsgård. J. H. Quedens indrettede manufakturhandel, og da forretningen lukkede efter 125 år, var det Danmarks ældste eksisterende manufakturhandel der lukkede.

Indtil den store bybrand i 1580 lå der seks gavlhuse mellem Sortebrødregade og frislusen. Nu er der to – Den gamle Toldbod og Quedens Gaard. Den nuværende gulkalkede bygning er opført i 1789, mens længen langs Sortebrødregade stammer helt tilbage fra 1582.
Ejendommen er efterfølgende blevet restaureret 1951-1965, hvor Carlsbergs mindelegat overtog den forfaldne bygning, renoverede den, og skænkede den til Den Antikvariske Samling, Ribes museum, provinsens ældste og første. Quedens Gaard komplekset ejes nu af Sydvestjyske Museer. Bygningskomplekset har siden 2017 undergået en omfattende renovering og indeholder i dag ”Jacob A. Riis Museet” og ”HEX! Museum of Wicth Hunt”.

Udover handel, danner Quedens Gaard også rammen om mange forskellige kulturelle arrangementer. Købmandsgården er i dag indrettet til en hyggelig og unik cafe. Det smukt dekorerede loft i ”Den gamle cafe”, og det imponerende trappearrangement falder i øjnene, ligesom glasloftet i ”Den ny cafe”, med alle krogene til ophængning af varer, imponerer.

I sommermånederne er også Toldbodens gård åben for servering, og at sidde der i ro og fred er et helt eventyr for sig selv. Desuden inddrages også gaden, lige så snart vejret gør det muligt, så Quedens Gaard kan bidrage til byens puls – til fornøjelse for både lokale borgere og byens gæster.